Kick-off samenwerking Stichting Onderwijsambassadeurs en Gelijke Kansen

Aangemaakt op: 19-03-2025
Laatste wijziging op: 01-04-2025 14:50:23

Gisteren vond de officiële kick-off plaats van de samenwerking tussen Stichting Onderwijsambassadeurs en het programma Gelijke Kansen. Tijdens deze bijeenkomst maakten schoolbesturen en schoolleiders kennis met dit initiatief, dat onderwijs en samenleving dichter bij elkaar brengt. De bijeenkomst had als doel hen te enthousiasmeren om deel te nemen aan het project. De komende tijd wordt duidelijk welke scholen daadwerkelijk aan de slag gaan met onderwijsambassadeurs. De pilot loopt van maart 2025 tot augustus 2026. We streven naar 20 onderwijsambassadeurs op 17 tot 20 scholen in ’s-Hertogenbosch.

Een krachtig begin

De bijeenkomst begon met een indrukwekkende video. Een ervaringsdeskundige vertelde haar persoonlijke verhaal als onderwijsambassadeur. Haar inzet in groep 5 zorgde ervoor dat de leerkracht het schooljaar beter kon volbrengen en dat de kinderen de aandacht kregen die ze nodig hadden. Dit moment benadrukte direct het belang van onderwijsambassadeurs.

 

De bijeenkomst eindigde met een oproep aan de aanwezigen: Wie in jouw netwerk zou de rol als onderwijsambassadeur perfect vervullen? Met de ‘tell a friend’-slingers en ansichtkaarten kon direct een uitnodiging worden verstuurd, compleet met postzegel om het pakket meteen op de bus te doen.

 

Wat is Stichting Onderwijsambassadeurs?

Stichting Onderwijsambassadeurs zet zich in om vrijwilligers voor een langere periode in te zetten binnen het onderwijs. Dit versterkt de verbinding tussen scholen en de samenleving, verlicht de werkdruk van leerkrachten en biedt leerlingen meer aandacht en kansen. Het project heeft al bewezen impact: in de eerste drie schooljaren durfde 30% van de deelnemende ambassadeurs zelfs de overstap te maken naar een carrière in het onderwijs.

Waarom dit initiatief?

Het huidige lerarentekort en de hoge werkdruk binnen het onderwijs maken het noodzakelijk om te kijken naar innovatieve oplossingen. Onderzoek van Research Ned toont aan dat 93% van de leerkrachten behoefte heeft aan ondersteuning in de klas. Ook geeft 48% van de leerkrachten in het primair onderwijs aan binnen vijf jaar liever buiten het onderwijs of op een andere school te werken. Met de inzet van onderwijsambassadeurs krijgen leerkrachten extra ondersteuning en leerlingen meer persoonlijke aandacht.

De link met Gelijke Kansen

Het project Onderwijsambassadeurs sluit naadloos aan bij de pijler nieuwe ervaringen opdoen binnen het programma Gelijke Kansen. Door mensen uit diverse werkvelden en achtergronden in de schoolomgeving te betrekken, krijgen leerlingen toegang tot rolmodellen en inspirerende verhalen die ze anders misschien niet zouden tegenkomen. Vooral voor kinderen uit gezinnen met een lagere sociaaleconomische status kan dit een wereld van verschil maken.

Met de inzet van onderwijsambassadeurs:

  • Komen leerlingen in contact met inspirerende professionals en ontdekken ze nieuwe toekomstmogelijkheden.
  • Wordt de werkdruk van de leerkrachten verlicht.
  • Ontstaat er meer ruimte voor persoonlijke aandacht, wat extra ondersteuning biedt aan leerlingen met bijvoorbeeld taalachterstanden.
  • Wordt leerachterstand aangepakt door een stabiele leeromgeving te creëren, zelfs bij een tekort aan leerkrachten.
  • Worden scholen sterker verbonden met de samenleving, wat nieuwe samenwerkingen en kansen oplevert.

Enthousiasmeren voor deelname

Een belangrijk doel van deze kick-off was om schoolbesturen en schoolleiders te enthousiasmeren om deel te nemen aan het project. Zij waren aanwezig om meer te leren over de impact van onderwijsambassadeurs en om te verkennen of zij hier op hun scholen mee aan de slag willen gaan. We hopen dat deze kennismaking hen inspireert om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Wil jij ook een verschil maken?

Ontdek meer over hoe jij als onderwijsambassadeur kunt bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en het onderwijs in jouw omgeving. Ga naar onderwijsambassadeurs.nl voor meer informatie.