Talentenshow, sport, liefdesbrieven en trouwceremonies: het kan bij jongerenfestival SKEER!

89 keer bekeken 0 reacties

Op zondag 24 september organiseert PowerUp073 samen met Huis73 en het kinderwerk van Farent Sociaal Werk voor de vijfde keer op rij SKEER, het gratis zomerfestival voor de Bossche jeugd. Het festival vindt plaats in hartje Den Bosch.

Naast optredens van bekende artiesten als Bokke8 & Philly, Alessio en ADF Samski krijgt het publiek een uitgebreide talentenshow van en door jongeren te zien. Dit jaar wordt er naast het hoofdpodium een aparte ‘Stage of Art’ ingericht om een brede waaier aan kunst en cultuur te laten zien en proeven. Bij deze creatieve hotspot kunnen jonge talenten van onder andere Studi073, de jongeren community van Huis73, podiumervaring opdoen en knallen op een echt festival.

“SKEER is een festival voor en door jongeren waar cultuurbeleving centraal staat. Daarom sluiten we als Huis73 graag aan bij de organisatie. Er is straks van alles te doen onder de noemer Liefde. Bezoekers kunnen zich de toekomst laten voorspellen bij de Boekentarot. De Love Letter Generator schrijft een liefdesbrief door gebruik te maken van ai. Onze ‘ambtenaar van de niet zo burgerlijke stand’ houdt een trouwceremonie. Te veel om op te noemen. Kom dus vooral zelf kijken,” zegt Janneke van Dijk van Huis73.

Andere opvallende workshops zijn: een dansworkshop met dj, catwalk waar jongeren gepimpte kleding showen in samenwerking met de Kleding- en Speelgoedbank Den Bosch, workshop sieraden maken met lijm verzorgd door het Design Museum. Ook sportieve activiteiten zoals basketbal of skaten op een skateramp, of een kinderhoek met springkussens, een heuse Beauty corner met photo booth en mini informatiemarkt ontbreken niet.Dit jaar wordt SKEER meer dan ooit gedragen door jongeren. “Ik vind het een geweldige ervaring om de stap te zetten van deelnemer naar organisator. SKEER geeft me de kans om meer betrokken te zijn bij wat ik graag doe. Het festival biedt ons een plek om creativiteit en talent te laten zien. Het is belangrijk dat jonge artiesten de kans krijgen om zich te presenteren aan een breder publiek,” vertelt jongere en vrijwilliger Jayvairo Veldhuis die betrokken is bij de Mainstage. Een andere vrijwilliger, jongere Simon Kumeling (genomineerd voor de Toegankelijkheidsprijs), heeft zich beziggehouden met het inclusiever maken van het SKEER Festival. Jongeren Ravi Hopman en Marietta Yalda hosten het programma op het hoofdpodium waar optredens te zien zijn. Tientallen andere jongeren helpen achter de schermen mee met de opbouw, aankleding en afbouw van het festival.

Hoe het komt dat de drie betrokken organisaties - jaar in jaar uit - een succes weten te maken van dit lokale festival? Wat betreft Marlies Molenaar van PowerUp073 ligt dat onder andere aan de fijne samenwerking tussen de partners. “Wat ons - PowerUp073, Farent kinderwerk en Huis73 - drijft en verbindt is doen wat er nodig is om jongeren tot bloei te laten komen. Daar zit meteen de kracht van SKEER waar iedereen op een toegankelijke manier kan meedoen, ervaren en ontmoeten.”

Momenteel loopt er een winactie via social media waarbij Bossche jongere en TikTok-influencer Izaak Mbungu jongeren oproept om mee te doen. Voor 15 winnaars is er een meet & greet met artiesten. De hoofdprijzen die door verschillende sponsoren worden aangeboden zijn: een e-bike van Diablo ter waarde van 1300 euro, een bon van Banlieu ter waarde van 150 euro en drie Eazy dekbedden. De winnaars van de SKEER-winactie worden bekendgemaakt op vrijdag 22 september. Op het festival ter plekke wordt onder de bezoekers een verrassingspakket t.w.v. 250 euro verloot.

Over SKEER!
SKEER is ontstaan vanuit thema’s armoede en gelijke kansen. In 2019 was SKEER met ruim 1000 bezoekers een groot succes. Door corona ging het festival in 2020 en 2021 verder onder de naam SKEER The Movement. In 2022 trok SKEER opnieuw meer dan 1000 bezoekers en is inmiddels een begrip onder Bossche jongeren.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen