De 'Lessen van Jantien'

227 keer bekeken {0} reacties

Wil jij ook beginnen met kansengelijkheid, maar weet je niet hoe? Kijk eens naar de 'Lessen van Jantien': vuistregels waar je als school bij stil kunt staan, met name om te investeren in een goede samenwerking met ouders. De lessen zijn ook een goed voorbeeld voor andere instanties.

Brugfunctionaris Jantien Petersen ontwikkelde de 'Lessen van Jantien'. Door haar jarenlange ervaring en huidige functie, leerde ze veel over dit onderwerp.

De ‘Lessen van Jantien’

  1. Het begint met informatie vanuit school: wat verwacht je van ouders? 
  2. Zorg voor vertalingen.
  3. Check op veronderstelde voorkennis. Soms lijkt kennis voor de hand liggend, maar ga er steeds vanuit dat ouders niet op de hoogte zijn of check dat.
  4. Heb het lef om vragen te stellen.
  5. Beperk de informatie die je per keer geeft. Liever vaak korte informatie dan heel veel in één keer.
  6. Ouders hebben vaak geen idee wat er van hen verwacht wordt. Ben daar duidelijk over.
  7. Taal doet er toe! Check of je begrepen bent.
  8. Zet ervaringsdeskundigen in. Ouders die het allemaal al een keer meegemaakt hebben, weten hoe het voelt. Zet ouders van ouderejaars in om hun verhaal te doen.
  9. Gebruik hulpmiddelen zoals pictogrammen en de Klare Taal-tool.
  10. Ga van zenden naar vragen. Dus zoek uit welke informatie ontbreekt.
  11. Voer het gesprek niet vanuit aannames. Ga in gesprek met ouders over wat zij belangrijk vinden en sluit daarbij aan. Ouders weten zelf het beste wat ze van je nodig hebben.

 

Meer weten over de rol van Jantien? Lees ook het interview waar Jantien onder andere vertelt over wat er komend jaar voor moois op de planning staat.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen