Het programma
In het bestuursakkoord van de gemeente ‘s-Hertogenbosch staat kansengelijkheid nadrukkelijk centraal. Met het programma Gelijke Kansen (2022) brengen we deze belofte tot leven voor alle Bossche kinderen en jongeren. Samen werken we aan een duurzaam aanbod voor professionals, vrijwilligers, ouders, kinderen en jongeren, afgestemd op wat het beste past bij onze gemeente.
Het programma Gelijke Kansen vervult de rol van aanjager, facilitator en gesprekspartner. We stimuleren initiatieven, ondersteunen betrokkenen en brengen partijen samen om kansengelijkheid nu én in de toekomst te verbeteren.
Ons doel
Gelijke kansen voor ál onze kinderen, dat is ons doel. Samen zorgen we ervoor dat kinderen ook echt kind kunnen zijn. Dat ze zichzelf kunnen zijn, met hun eigen unieke talenten. Dat er een omgeving rondom elk kind is die daarbij helpt, en zorgt voor zelfvertrouwen wanneer het kind twijfelt, en die uitdaagt uit om talenten ook echt te ontwikkelen. We willen alle kinderen het gevoel geven dat ze erbij horen, en dat er altijd mensen dicht bij hen zijn die helpen wanneer dat nodig is.
Hoe komt het dat niet ieder kind dezelfde kansen krijgt?
De oorzaken daarvan liggen maar al te vaak in de nabije omgeving van het kind. Omdat kinderen in een bepaalde wijk zijn geboren bijvoorbeeld, of omdat hun ouders niet in staat zijn om steun en geborgenheid te bieden. Omdat er thuis geen geld is om boeken of laptops aan te schaffen – soms zelfs niet eens voor gezond eten of sportactiviteiten. Omdat vrienden en familie niet helpen bij het maken van de juiste keuzes, of omdat professionals het potentieel dat in élk kind zit, niet op waarde schatten.
Onze drie pijlers
Geen woorden maar daden! Het programma Gelijke Kansen kent drie pijlers. Bij elke pijler horen initiatieven en projecten.
Zijn jullie de Gelijke Kansen Alliantie?
Nee, wij zijn het Gelijke Kansen programma van ‘s-Hertogenbosch. De Gelijke Kansen Alliantie is een landelijke organisatie vanuit Den Haag. Wel werken we uiteraard veel samen.
Welke projecten en initiatieven zijn er allemaal?
We hebben een mooi overzicht van alle projecten en initiatieven. Deze worden aangeboden door verschillende partners uit de Gelijke Kansen Community.
Alle initiatieven
Is het programma er voor de gehele gemeente ‘s-Hertogenbosch, of is er ook focus op bepaalde wijken?
We maken onderscheid tussen kinderen en jongeren. Kinderen wonen en leven vaak wijk gebonden, waar jongeren zich meer verplaatsen door de stad. Voor jongeren richten we ons daarom op de gehele gemeente. Voor kinderen focust het programma zich op vier wijken: West, Noord, Zuidoost en Graafsepoort.
Gelijke kansen, wat is dat?
’s-Hertogenbosch staat bol van de talenten. Helaas krijgen niet alle kinderen dezelfde kansen op het ontdekken van hun talenten. De oorzaken daarvan liggen maar al te vaak in de nabije omgeving van het kind. Omdat kinderen in een bepaalde wijk geboren zijn bijvoorbeeld, of omdat hun ouders niet in staat zijn om steun en geborgenheid te bieden. Omdat er thuis geen geld is om boeken of laptops aan te schaffen – soms zelfs niet eens voor gezond eten of sportactiviteiten. Omdat vrienden en familie niet helpen bij het maken van de juiste keuzes, of omdat professionals het potentieel dat in élk kind aanwezig is, niet op waarde schatten.
Dat vinden wij onacceptabel. Ieder kind verdient gelijke kansen. Ieder kind verdient een omgeving waarin het zijn talent optimaal kan ontwikkelen. Daar waar zo’n omgeving niet vanzelfsprekend is, willen wij meer mogelijk maken. Op school, in de wijk en thuis. Dat doen wij door belemmeringen weg te nemen en nieuwe ervaringen toe te voegen. We stimuleren het zelfvertrouwen van kinderen, verbreden hun horizon en laten hen opgroeien in een stabiele omgeving.
Hoe meten jullie impact?
Zowel binnen het programma Gelijke Kansen, het project TOP-tijd en onze ambtelijke opdrachtgever – het programma Talentontwikkeling – zijn we bezig met monitoring en kijken we hoe we op de juiste manier impact meten. Ook verschillende externe partijen helpen ons om dit goed vorm te geven. Helaas is precies meten wat we bereiken en wat het oplevert erg moeilijk. Toch kunnen we met data en evaluatie van initiatieven/projecten veel zeggen over de impact op inwoners.
Is het aanbod incidenteel of structureel?
Het aanbod binnen het programma is zowel incidenteel als structureel. Er zijn initiatieven die al langer lopen, en nog verder doorgroeien. Daarnaast is er ook ruimte voor een lerende structuur. Wat werkt wel en wat niet? Hierin proberen we dingen uit en kijken we wat het oplevert. We hebben een meerjarige visie en doelstellingen. Samen met de community kijken we wat een initiatief of project oplevert, en beslissen we om er wel of niet mee door te gaan.
Voor wie is het programma Gelijke Kansen ‘s-Hertogenbosch?
De initiatieven van het programma Gelijke Kansen zetten we in op plekken waar kinderen een lagere kans op talentontwikkeling hebben. Om die reden concentreren de projecten voor kinderen tot 12 jaar zich op de wijken waar ze het hardst nodig zijn.
De projecten voor 12 tot 18-jarigen richten zich op de hele gemeente. Jongeren zitten in deze fase van hun leven immers vaak niet meer in de eigen wijk op school, maar juist verspreid over de gemeente.
Wanneer moet ik aan de slag met kansengelijkheid?
Wij denken dat het verweven zit in ieders werk. Zowel in je organisatiestructuur als hoe je medewerkers opleidt. Hoe je kinderen en jongeren benadert, en hoe je over ze praat. Hoe je reflecteert op je eigen gedrag en je organisatie. Het is niet of je ermee bezig moet zijn, maar hóe je dat kunt doen. Daarnaast is het nodig dat een organisatie overstijgend kan en wil denken en gezamenlijk wil kijken wat ze voor kinderen en jongeren kunnen betekenen. Meer denken in kansen dan in belemmeringen, en initiatieven en projecten niet zien als concurrentie maar als kans om te verbinden en te groeien.